تائید حکم اعدام فرزاد کمانگر، معلم کرد، در دیوان عالی کشور توسط اجرای احکام به او ابلاغ شد. همزمان از او خواسته شد که نسبت به نوشتن تقاضای عفو با قید فوریت اقدام کند.
این حکم حدود چهار ماه پیش در دادگاه انقلاب تهران صادر شده و هنوز به تأیید دیوان عالی کشور نرسیده است.
در همان زمان، انتشار خبر صدور حکم اعدام برای فرزاد کمانگر اعتراض فعالان حقوق بشر و همچنین وکیل او را به همراه داشت که از دیوان عالی خواستار تجدید نظر در حکم دادگاه شد.
فرزاد کمانگر که نزد بسیاری از فعالان حقوق بشر ایران شناخته شده است، در مرداد ۱۳۸۵ به همراه علی حیدریان و فرهاد وکیلی، دو فعال حقوق بشر کرد، در جریان سفری به تهران بازداشت شد.
بنا به گزارش ها او با گذشت ۱۹ ماه از زمان بازداشت در اسفند ماه ۸۶ به جرم عضویت در پ ک ک – حزب کارگران کردستان که در ترکیه فعالیت می کند – از سوی شعبه ۳۰ دادگاه انقلاب حکم اعدام گرفت.
مهرداد کمانگر، برادر فرزاد کمانگر در گفتگو با بی بی سی ضمن تایید خبر ابلاغ حکم گفت: “سیستم قضایی هیچ مدرکی مبنی بر عضویت فرزاد در پ ک ک نداشت.”
او افزود: “این حکم قاعدتا به اجرای احکام خواهد رفت، اما آقای بهرامیان(وکیل فرزاد کمانگر) قصد اعتراض به حکم را دارد.” او گفت که فرزاد کمانگر حاضر نشده آن طور که در برگه ابلاغ حکم به او پیشنهاد شده، تقاضای عفو کند چون خود را بی گناه می داند.
علیرضا جمشیدی، سخنگوی قوه قضاییه، چندی پیش در کنفرانس خبری جرم فرزاد کمانگر، علی حیدریان و فرهاد وکیلی را عضویت در یک “گروهک تروریستی” اعلام کرده و گفته بود: “نامبرده (فرزاد کمانگر) به عنوان محارب به اعدام محکوم شده، همچنین هر سه نفر نیز به دلیل نگهداری و حمل مواد منفجره به ده سال حبس محکوم شدند که این حکم پس از اعتراض متهمان به دیوان عالی کشور جهت رسیدگی ارسال شد.”
دولت ایران پس از بازداشت آن سه نفر در مرداد ۱۳۸۵ گفته بود که در اتومبیل آنها پودری که در ساخت مواد منفجره کاربرد دارد پیدا کرده و همچنین سلاح هایی در محل اقامت آنها یافته است.
اعتراض ها
اما منتقدان اتهامات وارده به فرزاد کمانگر را رد کرده اند و طومارهایی برای آزادی وی از سوی آموزگاران کامیاران – شهری که آقای کمانگر در آن تدریس می کرده است – امضا شده است.
روز گذشته نیز مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بیانیه ای خواستار متوقف شدن حکم اعدام آقای کمانگر و برگزاری دادگاه علنی برای بررسی پرونده او شد.
فرزاد کمانگر در طول دوره بازداشت با ارسال نامه ای به خارج از زندان از شکنجه خود خبر داده و فعالان حقوق بشر می گویند که وی به دلیل جراحات ناشی از شکنجه دو بار به بهداری زندان انتقال یافته است.
دیده بان حقوق بشر مستقر در نیویورک در ماه فوریه در بیانیه ای با اشاره به اینکه اتهام فرزاد کمانگر عضویت در “پ ک ک” است، خواستار لغو حکم اعدام وی شد و گفت که این آموزگار و فعال ۳۳ ساله در زندان شکنجه شده و تحت محاکمه غیرعادلانه قرار گرفته است.
خلیل بهرامیان وکیل آقای کمانگر نیز اسفند ماه در گفتگو با بی بی سی گفت که به عقیده او پرونده فرزاد کمانگر ناشی از “کردستیزی” است و اتهامات علیه موکل خود را رد کرد.
خلیل بهرامیان گفت موکل او هیچ اطلاعی از اسلحه و موادمنفجره نداشته و مواد منفجره در تهران در خودروی حامل آنها جاسازی شده، چرا که در بازرسی مأموران انتظامی در مسیر حرکت آنها، چیزی از خودرو کشف نشده بود.
حمایت محلی
آقای بهرامیان در آن زمان اظهار امیدواری کرده بود که با توجه به دفاعیات موکلش و با نظر به اینکه تعداد زیادی از مردم کامیاران و امام جمعه شیعیان این استان کردستان در دفاع از او نامه هایی را امضا کرده اند، حکم برائت موکلش صادر شود.
از جمله ۱۳۶ تن از معلمان شهرستان کامیاران آن زمان طی طوماری در حمایت از فرزاد کمانگر نسبت به اینکه وی شهروندی است که به قانون احترام می گذارد گواهی دادند.
فرزاد کمانگر، دبیر هنرستان کار و دانش شهرستان کامیاران در جنوب استان کردستان، عضو انجمن صنفی فرهنگیان و انجمن زیست محیطی ئاسک (آهو) بوده و با نام مستعار “سیامند” در ماهنامه فرهنگی – آموزشی رویان که به اداره آموزش و پرورش کامیاران تعلق دارد قلم می زده است.
ایران در سال های اخیر با یک گروه جدایی طلب کرد به نام “حزب حیات آزاد کردستان” (پژاک) که از شاخه های پ ک ک است در نبرد بوده است.
پژاک که دولت ایران را به تبعیض علیه کردها متهم می کند خواستار یک کشور خودمختار کرد است و نیروهای آن در نواحی کوهستانی مرز ایران و عراق بارها با نیروهای دولتی ایران زد و خورد کرده اند.
Blog post
Article from your blog